Ik zou graag naast mijn beroep iets willen bijverdienen. Waarmee moet ik rekening houden? 

Voorwaarden:

* je moet een ander beroep als hoofdberoep uitoefenen.

* Voor je een bijberoep start, moet je je sowieso laten registeren bij een ondernemingsloket in je buurt. Dan krijg je een ondernemingsnummer. Dit doe je best zelf en kost 85,50 euro.

* Als je een activiteit uitoefent die normaal onder de BTW regeling valt, moet je ook je ondernemingsnummer als BTW nummer laten registreren bij een BTW controlekantoor in je buurt. ABC Ministries kan dat voor u doen en kost een half uurtje werk of 23,75 euro.

* Als je minder dan € 25.000,00 per jaar verkoopt, ben je een kleine onderneming en ben je niet verplicht om BTW aangiftes in te dienen. Enkel een klanten lijst is wel verplicht één keer per jaar (vóór 31 maart) en kan ABC Ministries voor u doen. Het kost een kwartiertje werk of 11,88 euro.

* Ga je over die € 25.000,00 verkopen per jaar, dan wordt je verplicht om btw-aangiftes te doen. Is het éénmalig dat je over € 25.000,00 omzet gaat, kan je het jaar dat je minder dan € 25.000 omzet hebt, aanvragen om eruit te stappen of dringt de BTW administratie er op aan. 

Voordelen: 

* als beginnend zelfstandige in bijberoep betaal je lage(re) sociale bijdragen in het eerste jaar. Let op! Deze bijdragen zijn verschuldigd over de netto-inkomsten² van dit jaar en worden opnieuw berekend op basis van uw aangifte personenbelasting van de inkomsten van dit jaar. Je sociaal verzekeringsfonds berekent hoeveel sociale bijdragen je moet betalen.

* Terugbetaalbaar belastingkrediet voor lage activiteitsinkomsten: als u als zelfstandige in bijberoep tussen € 5.100,00 en maximaal € 22.140,00 (aanslagjaar 2018) verdiend hebt, kan u maximaal € 660,00 aftrekken in uw personenbelasting of terugkrijgen wanneer er geen belasting te betalen is.

Nadelen:

* Je moet er zelf rekening mee houden dat je belastingen moet vooraf betalen. Een indicatie: van iedere € 1.000,00 die je netto² verdient, zet je best € 300,00 à 400,00 aan de kant, dat spaar je best om later aan de belastingen te betalen. Sociale bijdragen (kwartaalbasis) komen in mindering van je bruto en bepalen mee je netto. ABC kan berekenen voor jou of je best vooraf betaalt. De eerste drie jaren van je activiteit betaal je geen belastingvermeerdering wegens onvoldoende voorafbetalingen.

* Facturatie is verplicht met vermelding van al uw gegevens en de adresgegevens en BTW nummer van de klant. Kleine ondernemingen die minder dan € 25.000,00 per jaar omzet hebben (zonder btw) dienen te vermelden ‘kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. BTW niet toepasselijk’.

Te doen:

* Ga naar een ondernemingsloket/kruispuntbank der ondernemingen in je buurt (bvb. Securex, Acerta, Zenito, Xerius, Partena, SD Worx, …) om een ondernemingsnummer aan te vragen.

* Ga naar een sociaal verzekeringsfonds (bvb. Acerta, Zenito, Xerius, Securex,...) om je aan te sluiten. Sociale bijdragen zijn verplicht vanaf 1423 euro netto-inkomsten² per jaar.

* Ga vervolgens naar de bank om een professionele rekening te openen gelinkt aan je ondernemingsnummer.

* Activeer je ondernemingsnummer als btw-nummer als je een btw-activiteit wil starten. Maak hiervoor gebruik van formulier 604A aanvang activiteit.

 

² netto-inkomsten (bvb. € 200) = verkopen (bvb. € 1000) – aankopen (bvb. € 600) - sociale bijdragen (bvb. € 200)  

Voor meer informatie, contacteer ons op 016/62.31.72
Copyright@ABCMinistries 2018